• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 274 views

  • Nisan 28, 2018

  • 0

  • 1

AIS Nedir? AIS’e Tabi Gemiler


AIS; deniz araçlarının kullandığı otomatik takip/tanımlama sistemidir. İngilizcesi automatic identification system olan gemilerin emniyetli bir şekilde seyir yapabilmesini amaçlayan bir takip sistemidir.  VHF telsiz frekansından ve sinyallerinden veri alışverişi yapmaktadır.

AIS; deni taşıtlarının kimlik bilgilerini, ölçülerini, kapasitesini, bağlı olduğu limanı ve draftını gösterir. Seyir halinde bir geminin yükünü, hangi limana gittiğini, limana varış sürelerini (ETA) göstermektedir. Teknelerin, gerçek zamanlı pozisyon ve hız bilgilerinin de takip edilmesine olanak sağlar. Ayrıca AIS arama kurtarma operasyonlarından distress mesajı da göndererek çevredeki diğer gemilerden yardım istenebilir.  Herhangi bir kaza durumunda hafızasındaki verilere ulaşılarak kazanın sorumlularının ve hataların ortaya çıkmasına yardımcı olur.

AIS; kendisine verilmiş olan frekans aralığında sinyal göndererek yani 161.975 mHz vve 162.025 mHz frekanslarından sinyal göndererek çalışır. Gemide bulunan alıcı ve verici cihazlar yardımıyla gelen sinyaller koordinat, hız ve zaman olarak haritaya aktarılır.

AIS’in kapsaması, vericinin çıkış gücü ve anten boyu yüksekliği ile ilgilidir ve buna hava koşullarının da etki ettiği unutulmamalıdır.  A tipi bir AIS cihazı 12,5 kW güce sahiptir ve 20-25 deniz miline kadar yayın yapabilir.

A ve B tipi olarak iki tip AIS cihazı vardır. A tipi daha güçlü ve daha uzak mesafelere sinyal gönderebilir.

A tipi AIS 12,5 kW gücündeyken B tipi AIS 2 kW güce sahiptir.

A tipi AIS 20-25 deniz miline kadar veri gönderebilirken, B tipi AIS cihazı 5-10 deniz mili mesafeye kadar veri gönderir.  AIS seyir halindeyken 5-10 saniyelik zaman aralığında sinyal gönderir. Demirde bulunan gemiler ise 3-4 dakikada bir sinyal güncellemesi yapar.

AIS sistemi amatör ve kişiye ait deniz araçları için zorunlu değildir. Deniz Müsteşarlığı’nın 26640 maddeli yayınlanan tebliğ’de AIS kullanımı için hususi tekneler, kapsama dışı bırakılmıştır fakat isteyen tekne sahiplerinin kullanmaları serbesttir

AIS Cihazı hangi deniz araçlarında zorunludur?

Boyu 10 metreden büyük olan Türk bayraklı tüm ticari yatlar

Düzenli sefer yapan ve 12 yolcu kapasitesinin üzerinde olan yolcu gemileri

Tehlikeli yük taşıyan gemiler

Solas kapsamına giren, uluslararası sefer yapamayan 500 groston ve üzeri tüm gemiler

Boyu ve cinsine bakılmaksızın, liman sefer bölgesini aşan tüm balıkçı tekneleri için zorunludur.


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.