• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 959 views

  • Nisan 2, 2019

  • 0

  • 1

CAN SALLARI VE İÇİNDE BULUNAN MALZEMELER


Gemilerde gerektiği zaman tahliyeyi sağlamak ve tahliye sonrası hayatta kalmamıza yardımcı araçlar olarak bilinen can salları geminin sahip olduğu pahalı donanımlardan bir tanesidir.  Yardım gelene kadar hayatta kalmamıza yardımcı olur. Can salları üzerisin de seri numarası, en son yapılmış periyodik bakım tarihi, kişi kapasitesi ve açma talimatları gibi bilgiler yer alır. Türkiye’deki yasalar gereği özel ve amatör teknelerde can salı bulundurmak mecbur değildir. Pahalıdır ve periyodik bakım gerektirmektedir. Ancak açık denizde seyir yapan gemiler için can salları hayati önem taşırlar.

Denize atılması en kolay yerde ve kolay çözülebilecek şekilde ki yerlerde muhafaza edilmelidir.  Filikaların denize indirilememesi durumunda kullanabileceğiniz ikinci bir kurtarma aracıdır. Sizlerin indirme durumu olmadığı takdirde gemi batma durumunda üzerindeki hidrostatik vana sayesinde otomatik olarak patlayacak ve şişecektir. Eski dönemlerde kullanılan katı can salları yasaklanmıştır. Günümüzde kendinden otomatik olarak şişebilen can salları bulunmaktadır. İçerisinde bulunan bir tüp ile otomatik şişirilerek hazır hale gelmektedir. Solasa göre can salları 6 ile 25 kişilik taşıma kapasitesine sahip olmalıdır. Özel tekneler için 4 kişilik can salları olduğu gibi büyük yolcu gemilerinde ise 35-40 kişilik can sallarını görmek mümkündür.

Can Salı üzerinde bulunan salvo(halat) çekilerek can salı şişirilir. Şişme süresi 1 dakika 3 dakika arasındadır. Tabanı su geçirmez ve yalıtımlı bir maddeden üretilmiştir. Aşırı şişirmeden zarar görmemesi için tahliye vanaları ile donatılmıştır.  

Can salları içinde bulunan malzemeler nelerdir?

Denizde sağ kalma el kitabı ve yapmamız gerekenler can salları içerisinde bulunurlar. Denizde canlı kalabilmemize yardımcı olan talimatlar bulunur. Her can salında içinde bulunan malzemelere göre farklı talimatlar olabilir. Bu yüzden talimatlara uyulmalıdır.

Uzunluğu 30 metreden az olmayan yüzer halata bağlı kurtarma halkası bulunur. Su içinde bulunan kazazedeyi kurtarman ve can salına almak için kullanılır.

Parima halatını kesmek için ve can salı içerisinde kesme işlemlerinde yardımcı olmaya yarayan yüzer çakı bulunur.

Can salı içerisindeki suyu boşaltmak için yüzer bir çamçak ve sünger.

Can salının sürüklenmemesi için denize atabileceğiniz koni şeklindeki deniz demiri.

Can salını güvenli bir yere çıkarmak ya da yakınsa güvenli kıyıya ulaştırmak için yüzer kürek bulunur. Fakat fırtınalı havalarda kayalık olan sahile çıkmak yerine havanın dinmesini beklemeniz güvenli bir yoldur.

Su geçirmez muhafaza içinde bulunan ilk yardım seti.
Sesli tehlike işareti vermeniz için bir adet düdük.
İşaret fişeği seti

Yedek pilleri ve lambası ile beraber su geçirmez el feneri.

Enerji ve su ihtiyaçlarını karşılamak için kişi başına 2500 kcal düşen yiyecek ve 1,5 litre su bulunmalıdır. Kurtarılmanın uzun sürmesine göre bu yiyecekler pay edilmelidir.

İki kişiye bir adet şekilde bulunan ısı yalıtımlı battaniye.

 Bir takım balık oltası gerektiğinde balık tutmak için can salında bulunur.

Can salındaki suyun ölçülü paylaşımını sağlamak için ölçülü su kabı.

Deniz tutmasına karşı hap ve deniz tutma torbası.

Can kurtarma işaretlerinin nasıl yapılması gerektiğini gösteren su geçirmez muhafaza içerisinde bulunan işaret kartı.

Can salının hasar görmesi durumunda kullanılmaya hazır bot yama ve tamir seti.

Gaz kaçan tüplere hava takviyesi yapmak veya can salının taban yastıklarını şişirmek için körük ya da pompa.

Gerektiğinde tatlı su yapmaya yarayan tatlı su yapıcı tablet veya malzemeler.


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.