• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de

Gemide Gemici Yağcı Aşçı Kamarot Nasıl Olunur? – Gemide Maaşlar Nelerdir?


Not: Pandemi nedeniyle kurslarda eğitime ara verilebilir bir süre açılmayabilir. Bu yüzden karar verme aşamanızdan sonra gitmek istediğiniz kursu telefonla arayarak gerekli bilgiyi edinebilirsiniz.

Gemilerde Aşçı/Kamarot/Yağcı Nasıl Olunur?

Gemide çalışma hayatına karar vermiş siz değerli takipçilerimize bu yazımızda detaylıca kafanızda oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışacağız. Bilmeniz gereken en önemli şeylerden ilki gemide çalışmak için sağlam bir bünye ve iradeye sahip olmanız gerekmektedir.  Gemilerde çalışmak dışarıdan bakıldığında kolay ve zevkli görünse de işin içine girildiği takdirde zorluklarını da görmüş oluyorsunuz.  Ailenizden uzak ve açık denizde cep telefonu gibi iletişim araçlarının çekmeyişi (birçok firmada internet hizmeti bulunmamakta) alt-üst ilişkisi ve hiyerarşiye uyma zorunluluğu, istediğiniz zaman dışarı çıkıp gezememek gibi birçok zorlukları vardır. Zorlukları var peki iyi yanları yok mu? Elbette iyi yanları da var. Bunlar; para biriktirmek olsun şirketin size sağladığı kumanyaya (yeme-içme) para vermeyişiniz olsun barınma olanaklarının olması en büyük avantajdır denizciler için. Maaş güzelse, şirketiniz personelini düşünen bir şirket ise o zaman işinizi severek yapacaksınızdır.

Peki, tüm bunları kabullenip deniz hayatına atılmak istiyorsanız gemi adamı nasıl olurum sorusunun cevabına geçelim;

Gemi Adamı Nasıl Olabilirim?

Gemilerde çalışmak isteyen kişilerin ilk önce bir liman cüzdanının olması gerekmektedir. Liman cüzdana sahip olmak için gemici, yağcı, aşçı, kamarot gibi alanlarda eğitim veren kurs ve okullara gitmeniz gerekmektedir. Bu kurslar yaklaşım 40’gün kadar sürebilmekte ve bu kurslar sonrası liman cüzdanına sahip olursunuz.         

Maaş Ne Kadar Alırım?

Tecrübesi olmayan personeller için 2020 yılında alınan maaşlar göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki ücretleri aldığını görmekteyiz. İş arama sitelerinde 3000 dolar olarak gördüğünüz kişilere itibar etmeyiniz. Böyle bir maaş söz konusu değildir elinizde olan paranızı da böyle kişilere kaptırmayın!

Tecrübesiz gemici ve yağcı personel: 3000/3500 TL ( Şirketten şirkete TL-Dolar olarak değişiklik gösterebilir.)
Tecrübesiz Aşçıbaşı: 3500-5000 TL arasında
Tecrübesiz Kamarot maaşı: 2500-3200 TL arasında değişmektedir.

Yağcı Nasıl Olunur?

Bir denizcilik lisesi ya da üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun değilseniz öncelikle denizcilik eğitimi veren yerlerden eğitim almalısınız. Bu kursların telefon ve adres bilgilerini sayfamızda daha önce sizlerle paylaşmıştık. Yağcılık eğitimi veren yerlere bağlı olmakta beraber bu eğitimler yaklaşık 35-40 gün kadar sürmektedir ve devam zorunluluğu bulunmaktadır. Kurs bitiminden sonra güvenlik sertifikaları içinde 3 günlük bir kurs süresi vardır. Eğitimini tamamlayıp sınavdan başarılı olan kişiler yağcı olmaya hak kazanırlar. Yağcı adayı personelin 16 Yaşını bitirmiş ve en az ilköğretim okulu mezunu olması, gemi adamı olur sağlık raporunu alması gerekmektedir.

Nasıl Aşçı / Kamarot Olunur?

 

Aşçı veya kamarot olmak isteyen kişiler denizcilik müsteşarlığının açtığı kurslara gitmek zorundadırlar. Bu kursların süresi 15 gün olmakta ve devam zorunluluğu bulunmaktadır. Güvenlik Sertifikaları içinde 3 gün daha kursa gitmeleri ve sınavlardan başarılı olmaları gerekmektedir. Personellerin 16 Yaşını bitirmiş ve en az ilköğretim okulu mezunu olması, gemi adamı olur sağlık raporunu alması gerekmektedir. Mutfak personelleri için ayrıca portör muayenesi (bulaşıcı hastalık testi) yaptırması gerekmektedir.

 


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.