• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 616 views

  • Mayıs 3, 2018

  • 0

  • Beğen

Hipotermi (Hypothermia) Nedir? – Hipotermiyle Nasıl Mücadele Edilir?


Denizde kaza durumunda, gemiyi terk etmek gerektiği zamanlar kazazedeleri boğulmak kadar tehdit eden unsurlardan biriside Hipotermidir.  Kazazedelerin ilk amacı hayatta kalmaktır. Şayet can yelekleri yoksa tutunabilecekleri bir nesne yardımı ile kurtarılmayı beklerler.  Fakat bu bekleme süresi boyunca deniz suyunun sıcaklığı ile birlikte hipotermi riski meydana gelir.

İnsan vücudunun normal sıcaklığı 37°C olup hayati fonksiyonları devam ettirebilmesi için bu değeri koruyabilmeliyiz. Hipotermi işte bu zamanda meydana gelir ve uzun süreli soğuğa maruz kalınan durumlarda ortaya çıkar. Vücut 35°C altına düşmesi ile beraber hipotermi ortaya çıkar.  Kazazede kazadan dolayı ve sürekli suda bulunmasından dolayı vücut yorulacak ve hipotermi giderek ciddi bir boyut kazanacaktır. Deniz suyu sıcaklığı ve kişinin vücut direncine göre hipotermi süresi kısalacak ya da uzayacaktır. Hipotermiden korunmak için kazazede deniz suyundan temasını mümkün olduğunca engellemesi gerekmektedir. Tutunabileceği bir nesnenin üzerine çıkmalı ve soğuktan direk etkilenmemelidir. Fakat her bir nesne bulunması mümkün değildir.  Bu kesinlikle kişi sayısına göre immersion suit bulundurulmalıdır. İmmersion suit aşağıdaki görseldeki gibidir.

Immersion Suit;  Gemi terk durumlarında giyilen vücut ısısını korumayı sağlayan içerisine deniz suyunun girmesini engelleyen bir elbisedir. Kazazedelerin vücut ısısını korur ve deniz suyu ile temasını engeller.  Vücut ısısını korumak için fazla hareket edilmemeli ve enerji harcanmamalıdır.  Aşağıdaki resimde gösterilen pozisyonda durulmalıdır.

Hipotermi ile mücadele ederken şu bilgileri unutmamak gerekir;
Vücudun olabildiğince tüm kısmını deniz içinde tutulmalı,
Hareket minimum olmalı, fazla enerji harcanmamalı şayet kurtulma şansı var ise yüzmeyi tercih etmelisiniz. Böyle bir şey mümkün değilse yardım için beklenmelidir.
Eğer etrafınızda başka kazazede varsa kenetlenme pozisyonunda durulmalıdır.  
Pamuklu kıyafetler giyilmemelidir. Varsa çıkartınız.

Hipotermiye maruz kalan kazazede mümkünse hemen bir hastaneye götürülmeli şayet mümkün değil ise;
Kazazedenin ıslak elbiseleri çıkartılmalıdır
Nefes kontrolü sağlanmalı ve gerekirse suni teneffüs yapılmalıdır.
Nabız kontrol edilmeli gerekiyorsa kalp masajı uygulanmalıdır.
Hipotermi geçiren kazazedeye bir anda yüksek ısı uygulanmamalı ve soğuk ortamdan uzaklaştırarak vücut ısısının gerekli ısıya ulaşması sağlanmalıdır.
Sıcak su ile normal vücut sıcaklığı sağlanmalıdır. Eğer banyo yaptırabilme imkânı yok ise kazazede üzerine battaniye ile örterek kendi vücut sıcaklığı ile tedavi sağlanmalı. Battaniye tüm vücudu kapatmalı ancak yüzü açıkta bırakmalıyız.
Kazazede bilinci acık ise çok şekerli içecek verilmemeli, Bilinci kapalı ise kesinlikle içecek verilmemelidir.

 

 Deniz  Suyu  Sıcaklığı

Bilinç Kaybı

Hayatta Kalma Süresi

0C

15 dakika

15 – 45 dakika

0C – 4.5C

15 – 30 dakika

30 – 90 dakika

4.5 – 10C

30 – 60 dakika

1 – 3 saat

10 – 15.5C

1 – 2 saat

1 – 6 saat

15.5 – 21C

2 – 7 saat

2 – 40 saat

21- 26.5C

2- 12 saat

3 saat – Belirsiz


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.