• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 3.039 views

  • Nisan 26, 2018

  • 0

  • 4

İnert Gaz Nedir ? İnert Gaz Sistemi Nasıl Çalışmaktadır?


Tehlikeli sıvı yük taşıyan gemlerde her zaman yangın çıkma ve patlama riski bulunmaktadır. Bu yüzden bu gemilerde yangın ve patlamaların önlenmesi için bazı önlemler alınmıştır. İnert gaz sistemi de bu önlemlerden birisidir.

İnert gaz tehlikeli yük taşıyan tankerlerin depolarında yanıcı, uçucu gaz bulunmaktadır. Bu gazlar atmosfer içinde bulunan oksijen ile temas halinde ve uygun sıcaklık ortamı da oluştuğu taktirde yangın meydana gelir. Bu oluşuma yangın üçgeni denilmektedir.

Bu yangın üçgenini engellemek için bu üç etkenden bir tanesi yok edilmelidir ki yangın için uygun ortama müsaade edilmesin.  Taşınan yükün durumuna göre yangının oluşmasını engellemenin en basit yolu oksijeni ortadan kaldırmaktır. İnert gaz sisteminin mantığı burada devreye girmektedir. Ortamdaki oksijen miktarını düşürmektir.

İnert gaz oksijen bulundurmayan bir gaz türüdür. Bu nedenle üretilecek inert gaz içinde oksijen bulunmamalıdır. Bunu da İnert gaz jeneratörleri ve liman kazanları gibi yollarla sağlayabiliriz. Büyük tonajlı gemilerde liman kazanlarından inert gaz elde edilmektedir. Tahliye operasyonları esnasında kazanla çalıştığı için çıkan egzoz gazları soğutma ve temizlemenin ardından sisteme inert olarak sunulur.

Kısaca kazandan çıkan egzoz gazlarının temizlenerek ve scrubber sistemi ile soğutularak ve basınçlanarak fanlara ulaşır. Buradan fan çıkışında ölçüm cihazı üretilen gazın oksijen seviyesine göre gazın oksijen düzeyini düşürerek tanklara gönderir ya da oksijen miktarı yüksek olan inert gazın oksijen miktarı düşmesi süresince gazı atmosfere verir. Oksijen ölçüm cihazları genellikle %2 ve %5 oksijen arasındaki gazı kaliteli inert olarak tanklara gönderir. İnert içindeki oksijen oranı  %8’i aşarsa bu oran tanklar için tehlike arz edeceğinden sistem kendisini durdurarak bir emniyet sağlamış olur.

İnert gazı içerisinde;                                                                                                                                         Nitrojen : %83
Karbondioksit : %12-%14
Oksijen : %2 – %4
Sulfür Dioksit : 50ppm
Yoğunluk : 1,044 oranlarında bileşenler bulunmaktadır.


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.