• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 198 views

  • Eylül 4, 2018

  • 0

  • 3

İstanbul ve Çanakkale Boğaz Geçişinde Yeni Getirilen Kurallar


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Türk boğazlarından geçişlerle alakalı risklerin artması ve güvenlik sebebiyle yeni kurallar getirdi. Yeni kurallar çerçevesinde üzerinde yük olarak askeri gemi taşıyan ticari gemiler de boğaz geçişlerinde askeri gemi kapsamında olacak.

Karaya oturan gemiler için Kaptanın gemiyi kurtarması için beklenmekte ve bu süre boğazlarda en fazla 6 saat,  Marmara Denizi'nde ise bekleme süresi 48 saat veriliyordu. Yeni düzenlemeyle bu kuraldan vazgeçildi. Liman başkanlığınca  bu gemileri danışmaksızın kurtarma hizmeti verilecek. Kıyı emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından Kılavuz Kaptan, su altı sörveyler, dalgıçları ve balık adamlardan oluşan ekipleriyle inceleme yapılarak rapor oluşturulacak.

Gemi Kaptanları boğazlara 1,5 deniz mili kala geminin güvenlik ve teknik detaylarını içeren listeyi Liman Başkanlıklarına bildirecek.. Boyu 300 metreden uzun  konteyner ve yolcu gemileri boğazlara girmeden 10 gün önceden bilgi verecek. Bilgi verilmeden geçiş yapılamayacak.

Boğaz geçişi için Ek:3 raporunu boğaz geçişi öncesi SP1 raporu gibi acenteler aracılığı ile Gemi Trafik Hizmetlerine gönderilecek.

Eklenen maddeler arasında yapımı hala devam etmekte olan 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatı nedeniyle geçici olarak, büyük gemilerin geçişleri bir takım kurallar çerçevesinde  olacak. Buna göre 250 metre üzeri gemiler için uygulanan kural 200 metre ve üzeri olan tankerler için yeniden düzenlendi. Bu gemiler boğaz geçişini gündüz yapacak. Tankerler boğaza girdiğinde karşı yönden gelen 150 metre veya üzeri başka bir tanker gemisi ya da 200-300 metre arası Kuru yük gemisi veya yolcu gemileri ile Nara ve Kilitbahir dönüşünde karşılaştırılamayacak.

 

Gemilerin bir başka gemiyi geçişi Trafik Kontrol Merkezi kurallarına uyularak yapılacak. Gemiler Çanakkale ve İstanbul Boğazı köprüleri ayaklarına 100 metreden fazla  yaklaşamayacak. LPG yüklü 150 metre üzerindeki gemilerin boğazdan geçişleri gündüz Kılavuz Kaptan ve römorkör eşliğinde yapılacak. Boyları 150-200 metre arası olan LPG gemilerinin en az 60 ton çeken, 200 metre üzerinde olan gemiler ise  90 ton çekebilen römorkörlerin eşliğinde geçecek. Nükleer atık taşıyan ya da nükleer güçle çalışan gemilerin ise denizde ki akıntıya göre tek yönlü olarak boğaz geçişi yapacaklar.


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.