• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 494 views

  • Nisan 2, 2018

  • 1

  • 3

SAILOR MF – HF DSC TELEFON Kullanımı Konu Anlatımı


GMDSS Uygulama Sınavında 30 puanlık bölümü oluşturan SAILOR cihazlarında üç tane cihaz vardır. Bu cihazlar SAILOR VHF DSC TELEFON – SAILOR MF – HF DSC TELEFON ve SAILOR INMARSAT C. Bu konumuzda SAILOR MF – HF DSC TELEFON cihazımızı tanıyalım; Cihazın görüntüsü yukarıdaki gibidir ve tuşları şu işe yarar.

 : Bu tuş Mouse ile basılı tutularak cihazı açıp kapamaya yarar.

: Bu tuş Mouse ile basılı tutularak ses açıp kapamaya yarar.

: Bu tuş cihazın parazit (Squelch) ayarını yapmaya yarar.

: Bu tuş zaman olmadığında ayrıntısız DISTRESS (Tehlike) mesajı yollamaya yarar.

: Bu tuş 2182 KHZ MF Tehlike ve Emniyet TelsizTelefon frekansına kısa yol geçiş tuşudur. Aynı VHF DSC cihazındaki “16” tuşu gibi düşünülebilir.

: Çok önemli bir tuştur. Çünkü bu tuşun görevi Numerik sayıların üstünde bulunan fonksiyonları kullanmamızı sağlar. Örneğin cihazın ayar menüsüne girmek istediğimiz zaman SHIFT e basarız hemen ardından 0 (FUNC) tuşuna basarız. SHIFT hemen ardından 4 e basarsak Squelch (Cızırtı) devresini açmış oluruz. SHIFT hemen ardından 6 ya basarsak cihazın çıkış gücü ayarını yapmış oluruz. SHIFT hemen ardından 7 ye basarsak cihazın ekran aydınlatması ayarını yapmış oluruz. SHIFT hemen ardından 8 e basarsak cihazın hoparlörünü açıp kaparız.

0 – 9 arası bu tuşlar cihazımızı kullanırken MMSI numarası girme, rehbere isim ve telefon numarası kaydederken İSİM ve NUMARA girerken ve SHIFT tuşundan sonra basılarak ayar yapmaya yararlar.

 

:Bu tuş alınan normal ve tehlike çağrılarının görüntülenmesinde kullanılır. (RECEIVE LOG)

: Çok önemli bir tuştur. Çünkü cihazımızı kullanarak yapacağımız her çağrıda ANA MENÜ de iken bu tuşa basmamız gerekir.

: Cihazımıza abone yada telefon numarası kaydetme yada kayıtlı abonelerin görüntülenmesi, silinmesi için bu tuşa basarız.

: Bu tuşa cihazın hangi menüsünde olursak olalım bastığımızda bizi ANA MENÜ ye götürür. Örneğin yanlışlıkla bir menüye girdiğimizde bu tuşa basarak ilk ana ekrana dönebiliriz.

: Çok önemli seçenek tuşlarıdır. Bu tuşları sürekli kullanacağız çünkü menülere girdiğimizde ekranı takip ederek hangi seçeneği seçeceğimizi bu tuşlara basarak yapacağız. Aynı bankamatik cihazlarında yaptığımız gibi bankamatik ekranında seçmek istediğimiz seçeneğe basıyor isek, SAILOR DSC cihazlarında da ekranı takip ederek uygun seçeneği bu tuşlara basarak seçeceğiz. Bu yüzden girdiğimiz menülerde ekranı dikkatli ve sürekli takip etmemiz gerekir. Menüleri gezerken ekranda MORE seçeneğini görürüz genelde MORE seçeneği ekrana geldiğinde en alt seçenek olurlar yani en alttaki üçgen tuşuna basarak menünün devam eden bölümlerini görebiliriz. Aynı şekilde menülerde ekranda CANCEL yazısı çıktığında karşılığında hangi üçgen tuşuna basacak olursak bizi bir önceki menüye götürecektir. Sailor cihazlarında unutulmaması gereken bir diğer konu ise DSC cihazlarında her işlemi adım adım yapıyoruz. Sailor marka cihazlarda yapacağımız her işlemi onaylamak için ekranın üstünde çıkan ACCEPT yazısının karşısına basmamız gerekmektedir.

Örneğin;

Bu ekranda CH seçeneğine girmek için en üstteki tuşa basmalıyız FREQ seçeneğine girmek için üstten 2. tuşa basmalıyız. MODE ayarlarını yapmak için üstten 3. tuşa basmalıyız BAND ayarlarını yapmak için en alttaki tuşa basmalıyız

 

 

 

 

 

 

Cihazın ekranı ve sürekli takip etmemiz gereken ekran aşağıdaki ekrandır. 

Bu ekranda cihazın o anki durumunda hangi frekanslarını dinlediği, cihazın MF TELEFON, HF TELEFON yada MF HF TELEX seçeneğinde çalışıp çalışmadığını görebiliriz. Ekranda AM TELEPHONY yazıyor yani MF TELEFON modunda cihaz şu an. Bu MOD ayarını yapmak için MODE seçeneğinin düğmesine basmamız gerekir.

Bu ekranda ayrıca çıkış gücü durumumuz POWER HIGH olarak yazmaktadır. GMDSS Uygulama Sınavında çıkış gücü ayarını yapın gibi bir soruda yapacağımız tek şey SHIFT e basıp hemen ardından 6 tuşuna basmaktır.

Ekranda ek olarak alınan sinyal seviyesi ve ses seviyesi de gösterilmektedir.

MF HF DSC – TELEFON cihazında yapılacak işlemler VHF DSC – TELEFON ile yapılacak işlemlere ek olarak aşağıdaki işlemler yapılır. Çünkü MF – HF sisteminde işimiz frekanslar ve ileri haberleşmede TelsizTelefon seçeneğine ek olarak TelsizTelex seçeneğinin bulunmasıdır. MF HF DSC – TELEFON cihazını kullanırken karşılaşacağımız farklılıklar; Frekans seçimi ve İleri haberleşmenin seçimidir.

Bilindiği gibi SAILOR marka cihazlarda yayın yapma işlemlerine geçmek için en önce basmamız gereken tuş TX CALL tuşudur. Ayar menüsüne girmek için ise basmamız gereken tuşlar SHIFT + 0 (Func) tuşudur. Yine aynı şekilde zaman olmadığında ayrıntısız Tehlike mesajı yollamak için Kırmızı DISTRESS butonuna 5 saniye basılır. Ufak yuvarlak düğmeden (SQ) cızırtı ayarı yapılır. Büyük yuvarlak (VOL) düğmesinden ses açıp kapayabiliriz. SAILOR MF HF DSC – TELEFON cihazında uygulama sınavında çıkma ihtimali yüzde 90 olan “CİHAZIN ÇIKIŞ GÜCÜ AYARINI YAPIN” sorusudur. Bu soruda yapmamız gereken SHIFT + 6 tuşuna basmaktır. RX LOG tuşuna basarak cihazımıza gelen mesajları görüntüleyebiliriz, TX CALL en önemli tuştur ve yapılacak yayınlara giriş ve seçenek işlemleri için ilk öncelikle bu tuşa basmalıyız. ADDR BOOK tuşu ise cihaza kayıtlı abonelerin görüntülenmesi yada yeni kayıt edilip, silinmesi işlemleri için basılır. TEL/DSC tuşu ise cihazın hangi menüsünde olursak olalım, bastığımız takdirde bizi ekrandaki Ana Menü ye getirecektir. Aynı zamanda bu tuş cihazın DSC ve TELEFON arasında geçişini sağlamaktadır. MF HF cihazının uzun mesafe erişimi vardır ancak uzak mesafe iletişimlerde kalite düşüklüğü ve frekanslara bağlı olarak çağrıların gidememe durumu ve frekansın gerektiğinde değiştirilip yayının tekrardan yapılabileceği unutulmamalıdır. Uygulama sınavında hangi cihazı kullanacağımızı sorudaki konum durumuna göre karar vereceğiz yada soruda bize belirtilecektir. Eğer yakın mesafe iletişimi kuracaksak yada kıyıya yakın isek VHF bandını kullanacağız, eğer uzun mesafe iletişimi ve karaya uzak isek MF HF bandını kullanacağız.

 


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.

bu yazıya 1 yorum var
Ahmet Nisan 2, 2018 / 4:07 pm

Teşekkürler