• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 788 views

  • Haziran 23, 2018

  • 0

  • 1

Tankerlerde Tank Temizliği Nasıl Yapılır ?


Tankerlerde tank yıkama işlemlerinin neden gerçekleştiği konusuna baktığımızda karşımıza çıkan nedenler;

                Onarım nedeniyle,  temizlik yapılmasına hazırlıklı olmak ve tankların yıkanması işlemi,
                Önceden alınmış bir yükün, yeni alınacak yükü bozma ihtimaline karşı tankların temizliği,
                Temiz olan tanklara, temiz safra almak için yapılan temizlik. Bu durum akaryakıt yükleme kuralları gereği tankerlerin, yükleme mahallerine temiz balast ile gelmesi zorunluluğundan kaynaklanmaktadır.

Tank yıkamaları uygulama yöntemlerine baktığımızda ise;

Hortumlar ile tankları yıkama işlemi:
Bu işlemde gemicilerin tank içlerine ellerinde ki hortumlarla tazyikli su sıkma suretiyle, iç yüzeyleri yıkayarak uyguladıkları işlemdir. Günümüzde zor olması ve yetersiz kalması nedeni ile kullanılmamaktadır.

      

Tank Yıkama Makineleriyle Temizleme işlemi:

Modern tankercilikte uygulanmakta olan bu yöntem, tank yıkama makineleriyle yapılan temizleme işlemidir. Bu işlem için Butter worth/ Vıctor pyrate gibi imal eden firmaların adlarıyla bilinen ve temelde aynı çalışma prensibine sahip olan makineler kullanılır.

 

Tankerlerde güverte üzerinde bulunan, kedi köprüsü altındaki diğer pek çok önemli devreler ile birlikte sabit olarak bulunan bir tank yıkama sistemi vardır. Geminin boyuna ve tipine göre değişiklik gösterir.Bu sistem makine dairesinde özel bir pompayla ilişkilidir. İstenildiği zaman bu pompa ile güvertede kıçtan başa sıcak deni z suyu basılabilir. Güvertede, tanklara uygun gelecek şekilde rekorlu ağızları olan bu sistemler kendi özel hortumları ile sıcak ve basınçlı suyu istenilen belirlenen tanklara aktarılabilir. Bu hortumlar sıcak suya, eğilip bükülmeye dayanaklı ve içlerinden statik elektrik deşarj kablosu geçmesi ile bilinmektedir. Yıkama makineleri bu hortumların ucuna takılarak tanka gönderilmektedir.

Bu sistemlerin çalışma prensibini aşağıdaki videoyu izleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.

 

 

             

Stimleme (buhar)Sistemi ile temizlik

Stim, akaryakıt buharlarını etkisiz hale getirmesi için gasfride kullanılan ve tank yıkamalarında da kullanılan bir sistemdir. Yeni sistemlerde ve gasfri yöntemlerinde ayrıca stimlemeye ihtiyaç olmadığı için bu konu üzerinde yazımızda çokça bahsetmeyeceğiz.

Tanklarda bazı zamanlarda, kostik soda ile temizlik yapılması tercih edile bilinmektedir. Bunun için, içerisinde 50/60 kg kostik soda bulunan bir patlak kullanılır. Bu patlak, çepeçevre delinir ve üst kapağına stim hortumunun ucu sokularak iyice tespit edilir. Daha sonra bu şekilde tank içerisine sarkıtılarak hortumdan stim gönderilir. Stim, erittiği kostik sodanın zerreleriyle karışarak patlağın deliklerinden fışkırır. Bu sayada tankın iç yüzeyinde bulaşmış olan akaryatın çözülmesini sağlamış olur.

Tank Temizliği, tank diplerindeki pas ve tortuları ve bu maddelerin tıkanmalara, çalışmayı zorlaştıracak nedenlere yol açmaması için ileride temizleme aşamasında zorluk çıkarmaması adına periyodik olarak tank ve dip temizliği yapılması çok önemlidir.


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.