• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 1.063 views

  • Temmuz 31, 2018

  • 0

  • 1

Seyir Yardımcıları Şamandıralar


Şamandıralar seyir yardımcılarıdır. Seyir yollarını, tehlikeli bölgeleri ya da önemli bölgeleri göstermek maksadı ile kullanılır. Renk, şekil, işaretleri ve ışıklarının çakma süreleri veya ışıkları bulunmuyorsa gece görüş reflektörlerine göre amaçları farklılık gösterir. IMO (Uluslararası denizcilik örgütü ve IALA (International Association of Lighthouse Authorities) tarafından belirlenir.

Ülkemizde Kardinal ve Lateral şamadılar olarak 1984’den itibaren uygulanmaktadır. Bütün Avrupa birliği ülkelerde de bu sistem kullanılmaktadır.  Şamandıraların değişik tip ve boyutları vardır.

Kuzey Kardinal Şamandırası:

Kuzey tarafı güvenli suyolu olan kuzey kardinal şamandırası gündüz sivri uçları yukarı gösteren ve üst üste iki koni tepelikten ve sarı üstü siyah renklerinden tanınır. Bu şamandırayı pruvanızda gördüğünüzde manyetik pusulanızın gösterdiği kuzey yönüne doğru rotanızı değiştirip şamandırayı güney tarafınızda bırakmalısınız.

Gece seri şekilde durmadan çakan beyaz ışıktan tanınır. Gece seyir yaparken pruvanızda sürekli çakan beyaz bir çakar görürseniz manyetik pusulanızın gösterdiği kuzey yönüne doğru rotanızı değiştirerek şamandırayı güney tarafınızda bırakmalısınız.

Güney Kardinal Şamandırası:
 

Güney tarafı güvenli suyolu olan güney kardinal şamandırası gündüz sivri uçları aşağı bakan üst üste iki koni tepelikten ve siyah üstü sarı renkten tanınır. Bu şamandırayı pruvanızda gördüğünüzde manyetik pusulanızın gösterdiği güney yönüne rotanızı değiştirip şamandırayı doğu tarafınızda bırakmalısınız.

Gece seri şekilde 6 kez çakan ve bir süre karanlık kaldıktan sonra aynı şekilde tekrarlayan ışık sistemine sahiptir. Işık rengi beyazdır. Gece seyir esnasında pruvanızda 6 kez çakan ve bir süre karanlık kaldıktan sonra aynı şekilde tekrarlayan bir çakar gördüğünüz zaman rotanızı manyetik pusulanızın gösterdiği güney yönüne doğru değiştirip şamandırayı kuzey tarafınızda bırakmalısınız.

Doğu Kardinal Şamandırası:

Doğu tarafı güvenli suyolu olan doğu kardinal şamandırası gündüz sivri uçları ayrı yönlere bakan üst üste iki koni ve siyah sarı siyah parçalı renklerden tanınır. Bu şamandırayı pruvanızda gördüğünüzde manyetik pusulanızın gösterdiği doğu yönüne rotanızı değiştirip şamandırayı batı tarafınızda bırakmalısınız.

Gece seri şekilde 3 kez çakan ve bir süre karanlık kaldıktan sonra aynı şekilde tekrarlayan bir ışık sistemine sahiptir. Işık rengi beyazdır. Gece seyir esnasında pruvanızda 3 kez çakan ve bir süre karanlık kaldıktan sonra aynı şekilde tekrarlayan bir çakar gördüğünüz zaman rotanızı manyetik pusulanızın gösterdiği doğu yönüne doğru değiştirip şamandırayı batı tarafınızda bırakmalısınız.

Batı Kardinal Şamandırası:

Gündüz kullanılan bu şamandıra, batı tarafı güvenli suyolu olan batı kardinal şamandırası sivri uçları birbirine bakan üst üste iki koni ve sarı siyah sarı parçalı renkten tanınır. Pruvanızda bu şamandırayı gördüğünüzde rotanızı manyetik pusulanızın gösterdiği batı yönüne doğru değiştirerek şamandırayı doğu tarafınızda bırakmanız gerekmektedir.

Gece ise seri şekilde 9 kez çakar ve bir süre karanlık kaldıktan sonra aynı şekilde tekrarlayarak devam eder. Işık rengi beyazdır. Gece seyir esnasında pruvanızda 9 kez yanıp sönen ve bir süre karanlık kalıp yeniden aynı işlemi tekrarlayan bir çakar gördüğünüz zaman rotanızı manyetik pusulanızın gösterdiği batı yönüne doğru değiştirip şamandırayı doğu tarafınızda bırakmalısınız.

İzole Edilmiş Tehlike:

Tehlike bulunan bölgelerde bu tip şamandıraları gördüğünüzde o bölgeden uzak durmanız gerektiğini belirtir. Genellikle 2 kere beyaz ışık çakardır.​
 

Güvenli Su:
Seyir bölgesinin derinliklerinin uygun olup olmadığını belirten şamandıralardır. Kayalık veya sığlık olup olmadığını anlamanızı sağlar.


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.