• 99 içerik
  • 11 kategori
  • 11 yorum
  • 5 tane de
  • denizci

  • 1.015 views

  • Nisan 25, 2018

  • 0

  • 1

Elle İskandil Nasıl Alınır?


Bir kap içerisinde bulunan sıvının tabandan sıvı yüzeyine kadar olan yüksekliğini ölçmek iskandil almaktır. İngilizce olarak “sounding” olarak tanımlanır ve deniz tabanından deniz yüzeyine kadar olan yüksekliği/derinliği ölçmek içinde kullanılır. Eskilerde elektronik cihazlar yaygın olmadığı için echo sounderler gibi cihazlar olmadığı zamanlarda elle iskandil alınarak deniz derinliği ölçülürdü. Echo sounder cihazları çalıştığı zamanda elle iskandil her zaman kullanılmaz. Fakat bu cihazlarda arıza durumları olduğu zamanlar veya teknenin karaya oturmasında tekneyi kurtarmak için tekne etrafından iskandil almak gerekirse elle iskandil alınabilir.

Elle iskandil almanın en kolay ve hızlı yöntemi hazır olarak satılan iskandil şerit metrelerdir. Bu metreler ucunda kurşun ağırlık olan ve bir şerit metreye bağlı makara düzeneği ile rahat iskandil almayı kolaylaştıran ekipmanlardır.  Ölçüm yapılırken kurşun deniz tabanına değdiğini hissettiğimiz zaman ölçümü yaparız. Bu ölçümden yalnız güvertenin deniz seviyesinden yüksekliği  “freebard” düşülmelidir.

Şerit metreniz yoksa kendinizde elle iskandil alabilirsiniz. El incesinin ucuna kurşun ağırlığı takarak ve el incesi üzerinde belirli aralıklarla düğümler atarak ve bunları markalayarak da metre cinsinden derinlik ölçümü yapılabilir. Bunun için 20 “feet “uzunluğundan bir el incesi yeterli olacaktır. El incesi ile alınan ölçümler eskiden denizciler tarafından sıkça kullanılan bir yöntemdir. Sığlığı bilinmeyen bir bölgeden geçerken sıkça iskandil ile ölçüm yaparlardı.  Duran bir tekneden iskandil alınması üstünde yol olan bir tekneden iskandil alınmasından daha farklı bir yöntemdir. Üstünde yol olan bir tekneden şerit metre yardımıyla iskandil alınması zordur. Fakat el incesi ile üstünde yol bulunan bir teknenin baş üstünden sağa ve sola salınım yaparak sallanan bir el incesi momentum kazanarak teknenin daha da ilerisinde denize girecek, kurşun deniz tabanına değdiği anda da el incesinin boşu alınarak teknenin pruvasının varması ile deniz tabanına el incesi dik açı yaptığı anda derinlik okunabilir.

Ek iskandili ile dip yapısı da öğrenilebilir. Dip yapısı hakkında haritada bilgi verilmemiş veya sığ sularda seyir yapılırken oturma riski olduğu zamanlarda dibin yapısı hakkında bilgi almak için el incesinin ucundaki kurşunun tabanına don yağı sürülür ve denize atılır. Kurşun deniz tabanına değip çekildiği zaman göreceğiniz görüntü aşağıda ki gibi olabilir;

Kurşuna kum yapışmışsa deniz tabanı kumlu yapıya sahiptir

Kurşuna balçık yapışmışsa deniz tabanı balçık veya çamur yapıya sahiptir

Kurşuna küçük taşlar yapışmışsa, deniz tabanı küçük çakıl taşlı yapıya sahiptir.

Kurşuna hiçbir şey yapışmamışsa deniz tabanı kayalık veya mercan bir yapıda olabilir.

 


Yazar: denizci

90 yazı yazmış
Profilini Gör
YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.